Taller «Sessió 2: observació en directe des d’Austràlia»

El passat dissabte 18 de gener, vam seguir amb el taller sobre la plataforma educativa PETeR /SCHOOLSOBSERVATORY, i en aquesta ocasió ens vam connectar remotament a un telescopi de 2 metres de diàmetre d’Austràlia.

Vam organitzar el taller en línia, novament des de Jitsi, i de seguida ja érem uns quants esperant amb ànsies la sessió dirigida pel soci de la Societat Astronòmica de Castelló, Jordi González Edo.

Com a part de l’array de telescopis mundials de Las Cumbres Observatory (LCO), una xarxa de 25 telescopis arreu del planeta, la plataforma educativa PETeR / Schoolobservatory de la que us vam parlar en l’anterior taller on vam treballar amb el telescopi robòtic Liverpool situat a l’Observatori del Roque de los Muchachos en la illa de la Palma.

Ací la pàgina principal del LCO, on pots informar-te de la grandària i importància d’aquest projecte científic mundial:

En aquesta ocasió vam connectar des de la plataforma al Siding Spring Observatory, al sud de Nova Gales (Austràlia), un observatori format per tres telescopis. Nosaltres vam fer ús d’un telescopi amb un espill principal de 2 metres de diàmetre que està distinat a l’estudi d’atmòsferes d’exoplanetes.

Ací vam veure la càmera principal d’aquest telescopi, la MuSCAT3 i MuSCAT4, que captura, de manera simultània, els lights en diferents bandes, de manera que una sessió de mitja hora en aquest telescopi és prou profitosa:

Després Jordi ens va propossar que, a l’hora de descarregar les imatges i processar-les al PixInsight es poden ficar, a banda del canal R, les dues imatges del color verd en el canal B i la segona en el canal G, i així ja obtindriem un RGB complet. Ací, per exemple, una imatge de M66 processada per ell d’aquesta manera:

Des de la plataforma de Las Cumbres Observatory (d’ara endavant, LCO) vam comprovar la previsió de l’oratge, el vent, la humitat i altres variables de les condicions que havia al Siding Spring Observatory, i no serien les millors condicions que voldriem, la veritat, sobre tot perquè hi havia molta humitat aquella nit (matí, per a nosaltres):

Per a aquesta sessió robòtica de hui ens deixen mitja hora, i les fotos les esborren passats 15 minuts, no com vam veure a la sessió passada amb el telescopi Liverpool del Roque de los Muchachos on fins a 100 fotos s’arxiven en el nostre perfil d’usuari.

Donat aquest curt temps per sessió, la recomanació de Jordi va ser fer només una imatge, i no liar-nos fent moltes. Cada compte pot fer fins a 3 peticions.

A les 11:15h puntuals, hora UTC, ens vam connectar a la plataforma i vam començar a fer les captures. Vam configurar fer captures a la nebulosa de la Taràntula, coneguda també com a 30 Doradus, una nebulosa de l’hemisferi Sud prou lumínica que es troba a 170.000 anys llum de distància de la Terra.

Ràpidament ja teníem la primera captura realitzada. I ací vam donar-li a la segona captura. En tot moment tens una previsualització, la descripció de l’estat del telescopi i més informació.

Cada vegada que li donàvem a capturar una nova imatge, el telescopi es ficava en mode tracking per alinear:

Les captures eren de 120 segons. No sabíem encara si s’estaven capturant bé o eixirien cremades, però vam veure una previsualització i apuntava tot bé i vam continuar amb la mateixa configuració de 120 segons:

A l’hora d’obtindre les imatges, podem descarregar-les en format RAW i en un format ja preprocessat que la plataforma anomena Banzai, i en aquest cas Jordi ens recomana descarregar-les totes però per a veure un poc com pot quedar el resultat ens recomana les Banzai on ja li han restat els darks, els bias, etc, i les podem obrir fàcilment amb PixInsight.

Vam seguir fent imatges i en la plataforma ja es veien les imatges capturades i el filtre de color de cada una. Des de la plataforma podíem ja descarregar individualment cada imatge o previsualitzar-les.

Vam continuara capturant lights aprofitant que el temps era limitat però com que cada captura era de 120 segons vam anar prou ràpid:

I de seguida teníem ja moltes imatges llistades en la nostra sessió actual. I vam anar descarregant les imatges RAW:

Quan quasi quedaven 4 minuts vam experimentar un error perquè sembla com si dos sessions de dos usuaris es barrejaven perquè al nostre llistat d’objectes ens apareixia un altre objecte de tant en tant, distint a la nebulosa de la Taràntula, i vèiem un error del telescopi:

Aleshores vam parar ja la nostra sessió de captures. I Jordi es va descarregar diferents previsualitzacions i les va obrir al PixInsight per a veure si tot havia anat correctament. Vam veure diferents imatges amb diferents filtres, amb alguns matisos diferents:

I bé, finalment us deixem el resultat d’un primer intent de processat ràpid que va fer Jordi de la nebulosa de la Taràntula amb les captures que vam fer durant el taller:

Ens veiem al següent taller formatiu de la SAC! Gràcies a tots per participar i al mestre Jordi González Edo per dirigir el taller.