En aquest xicotet article t’explique, amb diverses captures de pantalla, com podem afegir el cometa de la tardor de 2024, C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), en Stellarium per a poder seguir-lo i capturar-lo.
Obrirem Stellarium i mirarem cap a l’Est. En l’eixida del Sol (ara mateix, a 26 de setembre) hauria d’estar el cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), però no apareix per defecte a Stellarium. Aleshores, caldrà ficar-ho en la base de dades d’objectes. Comencem, doncs.
Obrim la finestra de configuració i anem a la esptanya de Plugins:
Ara anem a l’editor del Sistema Solar i li donem al botó de configurar:
Li donarem a «Importar elementos orbitales en formato MPC», per a agafar els objectes actuals des d’internet:
Li direm que volem el tipus «cometas» i baixarem la llista d’internet seleccionant «MPC’s list of observable comets» i donant-li al botó «Obtener elementos orbitales»:
En la següent finestra ja tenim els objectes que hi ha actualment. Seleccionarem C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) i li donarem al botó «Añadir objetos»:
Ja ho tenim. Ja podem tancar les finestretes i anar a la visualització del cel d’Stellarium. Si ara anem a l’Est a primera hora del matí, veurem el cometa molt baix a l’horitzó i, a mesura que el Sol vaja eixint, anirem perdent el cometa:
Des de la visió del cel, més realista, es veu més clar. Mirant a l’Est, veurem el cometa molt baix, quasi a quatre graus de l’horitzó:
I a mesura que el Sol s’aproxime a l’horitzó, el cel anirà agafant llum i a poc a poc el cometa perdrà magnitud:
I quasi, quan el Sol encara no haja eixit, el cel estarà prou clar i (supose) serà molt difícil visualitzar o fotografiar el cometa:
MÉS INFORMACIÓ D’AQUEST COMETA
– Cometografía: C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)