EQUALITZAR EL COLOR (Part 2)

DECONSTRUINT UNA OBRA D’ART

Com hem vist a l’article anterior, el color en astrofotografia, no pot ocupar el lloc que ens done la gana, fins i tot en banda estreta els colors s’assignen a determinats elements químics, com per exemple el roig a l’Hidrogen, el blau i el verd a l’Oxigen, el taronja al Sofre, etc.

Després hi ha gent que fila més prim i barreja percentatges de cada filtre per a fer composicions meravelloses… algunes, perquè altres són horribles, i la majoria pareixen clons unes d’altres, en fi, no seré jo qui li diga a ningú com ha de processar, em sembla lícit que hi haja gent que li agrada donar una miqueta de «dramatisme» i altres un «a muntó» del mateix efecte. Una tècnica molt estesa és apretar el canal R per a que el Halpha quede més visible, hi ha gent que apreta tant que ho tinten tot de roig i al final la foto sembla la bandera de Sud-àfrica hehe. No és el cas que ens ocupa, però he triat esta imatge per què és molt facileta de «deconstruir» i serveix a les mil meravelles per veure com una foto pot ser espectacular sense haver de pintar d’un color determinat, zones que són d’un altre ben diferent. Tenim el hàndicap de ser un jpg ja processat, però segur que en veure l’histograma ho entendreu ràpidament.

Es tracta d’una imatge de gran camp d’IC 1805 a la constel·lació de Cassiopea, la famosa nebulosa del Cor, esta imatge va ser APOD en el seu dia i la veritat és que la primera vegada que la veus, resulta impactant, però si l’analitzes amb ulls d’astrofotograf, te’n adones que alguna cosa no quadra, de què tot no pot ser vermell, per molta banda estreta que siga i per molt de camp d’Hidrogen Alpha que hi haja pels voltants i en la pròpia composició de les nebuloses. Si el fons fora tot vermell, la corba d’eixe canal no començaria a mitjan histograma, perquè això fora possible hagueren hagut de cremar el canal R i les estadístiques no diuen això.

Primer de tot cal dir que és un fotón i que té una pencada brutal amb més de 400 hores en total dels 3 filtres de banda estreta, 141 h per al H-alpha. 143 h per al Sofre-2 i 120 h per a l’Oxigen-3, una vertadera bestiesa, a banda de APOD va rebre el que per a mi és el millor premi que puga rebre una astrofotografia, la Imatge del Dia en Astrobin, la comunitat d’astrofotografia més gran que hi ha arreu del món.

Aquesta es la foto:

Com podeu veure, la foto es bestial, pero que passa si obrim l’histograma??

Efectivament, tota la part on el roig deuria estar ocupan valors baixos, es a dir, on començaria el color roig a ser part del fons, simplement esta sobreiluminat, i el que fa es tapar o «pintar» tota eixa part de les ombres de roig, tapant les ombres del canal verd i del canal blau, es a dir, si en eixa part de la foto hi han estructures baves o verdes, simplement queden pintades de roig, perque la intesitat que li han donat es tan elevada que els altres dos no es veuen, pero estar están, l’histograma diu que estan ahi pero que no podem veurels per culpa del roig que te una intensitat desmedida. Fixeu-se en les estadistiques:

La mijana del canal roig esta el triple de alta que la dels altres dos canals, fixeu-se on comença el canal R a lhistograma, que pasa en la zona de ombres? que passa a la part esquerre del canal R, pasa que el botó del volum comparat en els altres dos canals, esta al 9 i els altres dos canals esta al 1 (per fer el simil del boto del volum), açò es incorrecte perque estas tapant dades dels altres dos canals i no hi ha perque fer això. La missio de tot astrofotograf es mostrar tot el maxim de dades que hi han a la foto, però, sense menoscabar ningun canal en benfici daltre, aixo es el que en el argot diem com «pintar».

Com podem reconduir la foto?? en realitat teoricament es sentzill, sería suficient posar el valor de la mitjana de cada canal a la mateixa «potencia», es a dir, que les mitjanes pesaren el mateix i per a fer això cal agarrar cada canal i posarli els valor de la mitjana com a valor de mijos tonos, canal per canal i després igualar el canal combinat RGB, sembla complicat pero es molt facilet.

Copiem la mitjana de cada canal i la introduim en la casella de «midtones» i premem en «enter»

El mateix farem per al canal ver i per al canal blau

A continuació, i esvarant la flexeta central, posarem tota la grafica de dalt, el canal RGB, a la mateixa altura que el de baix, per a tindre el mateix nivell total de iluminació.

Al aplicar tindre cada color on cal, i un sobrant de soroll verd que eliminarem amb SCNR tenit açò com a resultat

A partir d’aci el processat seria un altre, pero nosaltres no podem fer-ho perque no tenim els arxius originals, no mes tenim este jpg que ens ha servit d’exemple, la foto quedaria molt millor desde el punt de vista «cientific» i ho entrecomille mot perque tot açò es prou relaitu, pero segurament si poguerem seguir processant amb bones dades sense pintar alla aon ens pareguera, el resultat seria semblant a este:

A la comparativa es pot comprovar com cada estructura te el seu color, hi han de verdes, de groges, de vermelles, de balves, i están on deuen estar, ja no es tot roig, hem guanyat en contrast i en rigorositat asignant el color que cal a cada element de la foto, aci la comparativa.

Els resultats d’aquest article no son definitius de res, simplement els he fet servir a mode d’exeple per descriure conceptes i explicar tecniques de tractament del color.

Espere que us haja agradat.