Com fer una fotografia circumpolar

Ací t’explique com faig les fotografies circumpolars amb eixe efecte tant vistós les estreles donen voltes al voltant de l’estrela polar.

Per tal de fer fotografies circumpolars caldrà un trípod, una càmera i o bé un intervalòmetre o bé un ordinador per a executar fotografies recurrents cada X segons. Intervalòmetres hi ha molts, haurà de ser compatible amb la teua càmera, i programes informàtics amb els que pots controlar la càmera de fotos també hi ha molts. Jo, personalment, faig servir AstroPhotography Tool, però en el cas de l’exemple d’aquest article vaig fer servir un trípod, una Canon 5D, un intervalòmetre.

Doncs bé, vaig ficar la càmera al trípod, vaig enfocar a l’estrela polar i amb un enquadrament que m’agradava, i vaig configurar 170 imatges de 45 segons cadascuna a ISO 2000.

Ací ja tinc les 170 fotos RAW en format .CR2:

Però el programa amb el que apile les imatges circumpolars no accepta el format .CR2, i les vaig haver de transformar a format «Tag Image File Format» o TIFF. Pots fer-ho a jpg o png, però si vols treballar amb imatges de qualitat, és millor TIFF:

I bé, ara amb el programari Startrails (el qual pots descarregar gratis a la seua web https://www.startrails.de), podrem importar totes les imatges i apilar-les:

Una vegada obrim el programari Startrails, veurem les imatges carregades en la columna de l’esquerra. Li donarem a generar startrails i esperarem a que vaja apilant totes i cada una de les imatges. Aniràs veient com es formen els cercles al voltant de l’estrela polar i açò et sevirà, fins i tot, per a saber si en alguna imatge ha passat un avió, un satèlit o simplement no vols carregar tant la imatge:

I bé, aproximadament 40 minuts després, aquesta és la meua foto circumpolar resultant de l’apilat de totes eixes 170 fotos:

Aquesta és la última circumpolar que he fet aquestos dies d’estiu, però ací et deixe algunes altres circumpolars meues que tinc en la meua galeria:

– 1. Observatoris astronòmics de Calar alto apuntant al Nord.
– 2. Paissatge a Ares del Maestrat apuntant al Nord.
– 3. Paissatge a Setaigües apuntant al Nord.
– 4. Apuntant a l’est i al Monestir del Desert de les Palmes de Benicàssim.