NGC 7000 i IC 5067, dues nebuloses de Cygnus

En aquest article t’explique com he capturat la nebulosa de nord amèrica i la nebulosa del pelicà en banda estreta aquestos dies d’estiu.

L’altra nit vaig fer una altra sessió estiuenca d’eixes que pots aguantar tota la sessió sense dur roba d’abric perquè la temperatura és agradable i encara que hi ha un poc de frescoreta es pot aguantar fàcilment. Vaig muntar la SkyWatcher EQ6-R Pro amb la càmera ASI294MM Pro, la roda de filtres de 7, on tinc, entre altres, el filtre d’Hidrogen Alpha i el d’Oxigen III, i la lent que vaig fer servir va ser el Samyang 135mm.

La idea era capturar 45 lights en Ha i 45 lights en OIII, tots de 120 segons (és a dir 1 hora i mitja en Hidrogen i 1 hora i mitja en Oxigen). La configuració que fique és: refrigere la càmera a -10C, Gain de 300, Offset 30 i faig una pausa de 3 segons entre foto i foto.

Les primeres imatges em serveixen com previsualització per a saber si ho tinc tot correcte:

APILACIÓ I CALIBRACIÓ DE LES CAPTURES
I bé, una vegada acabada la sessió de 45 lights en Ha i 45 lights en OIII, toca el moment d’apilar. Aquest és el resum amb el DSS per a l’Hidrogen alpha:

I aquest és el resum de l’apilat amb DSS per a l’Oxigen III:

PROCESSAT
Doncs bé, ara obrim Pixinsight per a començar el processat. El primer que faig sempre és alinear el resultat dels sets de lights apilats (vull dir, l’apilat del Ha i l’apilat de l’OIII) per tal de que coincidisquen les estreles, ja que després de tota la nit és fàcil que hi haja un desplaçament, per mínim que siga.

Aleshores, obriré el procès StarAlignment i alinearé l’apilat de Ha i l’apilat d’OIII:

Una vegada alineades, si veiem un borde negre en algun costat de les imatges el retallarem amb el procés DynamicCrop. I ara anem a juntar les imatges amb el procés PixelMath per a donar-li color.
Jo he ficat R (roig) l’Ha, el G (verd) Ha+OIII i el B (blau) l’OIII, i el resultat és unes nebulositats rojenques prou xules:

Ara li passaré l’script DarkStructureEnhance, que genera un contrast a les estructures de les nebulositats, principalment a les estructures fosques, com el seu propi nom indica. És molt subtil, però es nota:

Ara jo separe les nebuloses de les estreles, i treballe les estreles per tal de fer-les més menudes i que les nebulositats destaquen més. Ho faig amb el procés MorphologicalTransformation, i fique la configuració subtil i mínima que veuràs en la següent captura de pantalla:

I bé, ara torne al procés PixelMath una altra volta per tal d’ajuntar les nebuloses i les estreles, i el resultat és el següent:

El resultat final:

El resultat amb les anotacions del ImageSolver + ImageAnnotation de Pixinsight, on pots veure les indicacions de les estreles principals (com Deneb, que en llengua àrab vol dir «cua»), molts altres objectes i també el nom de les nebuloses NGC 7000 i IC5067: