Com caracteritzar una combinació personalitzada de càmera/filtre en cada canal, per a poder calibrar el color com cal.

En el següent article veurem la forma de personalitzar la nostra càmera amb elm filtre que tinguem posat en una sessió de fotos determinada, per tal de calibrar correctament el color amb l’eina Spectrophotometric Color Calibration, d’ara endavant SPCC i també poder calibrar el flux de llum amb l’eina Spectrophotometric Flux Calibration, d’ara endavant SPFC.

En primer lloc, cal instal·lar la base de dades al nostre disc dur, podeu veure tota l’operativa al següent vídeo
Una vegada descarregat, obrim FILTER MANAGER desde Spectrophotometry/Filter manager

Una vegada obert FILTER MANAGER, importem el fitxer on tenim tots els filtres caracteritzats

Premem en CURVE EXPLORER i ens apareixerá la consola per a poder barrejar filtres

. El següent pas és esbrinar l’eficiència quàntica del nostre sensor i comparar la gràfica amb les opcions que tenim en el desplegable de filtres i sensors del FILTER MANAGER, en el meu cas és una ASI 2600 MC, és a dir un sensor Sony IMX 571 a color.
El que he fet és anar a la pàgina del fabricant i cercar les especificacions d’eixe model concret, hi he trobat la gràfica dels tres canals combinada.

Ací podem veure la gràfica de cada canal de color per al sensor Sony IMX 571 i comparar-lo amb les distintes opcions del FILTER MANAGER per poder fer una caracterització càmera/filtre correcta.
El fabricant diu que la meua càmera porta un filtre UV/IR en el vidre protector del sensor, aleshores el que farem serà buscar l’opció que coincidisca perfectament amb la corba de cada canal. Primer he obert les opcions que acaben en UVIRcut, però si ho compare amb la gràfica que ens proporciona el fabricant, es veu clarament que no coincideixen, sobretot en la part del IR, que sembla que en la gràfica del fabricant no està tallat i en la del FILTER MANAGER òbviament si, fixem-se com cap dels tres canals aplega més enllà dels 700 i pocs nanòmetres que és on comença la emissió del IR

I la del fabricant:

No obstant això, si la comparem amb les opcions de NOMÉS UV, vegem que coincideixen perfectament canal per canal

Ara ja sabem que el nostre sensor és un Sony Color Sensor UVcut, només faltarà triar el filtre que vulga’m i estalviar-lo amb un nom reconeixible per a quan ens faça falta tindre’l a mà.
En aquest cas buscava configurar una barreja de ASI 2600 MC + un filtre de banda ampla, concretament l’Optolong L-Quad Enhance, també conegut com a Optolong L-QEF, aixina que en desplegable de FILTER MANAGER seleccionarem primer el Sony Color Sensor que vulgam (R,G ó B) i després, premant el botó ctrl, triarem el filtre desitjat, jo he triat el Optolong L-QEF perque es el que em faltava caracteritzar de tots els filtres dels que dispose, aixina que he triat l’opció Optolong L-Quand Enhance però la versió combinada o PAN, que serveix per a tots els canals.

Després simplement premem a la icona multicolor del cantó inferior esquerre i ens apareixerà el quadre de diàleg on podrem anomenar la combinació amb el nom que desitgem, jo he posat ZWO 2600 MC/Opt. L-Quad R i l’hi he donat a estalviar. Aixo matyeix ho he fet per als dos canals restants.

Una vegada tot estalviat, podem tancar FILTER MANAGER i ja ens apareixerá la combinació personalitzada als menús desplegables, tant de SPCC, com de SPFC

I per ultim, i per a guardar els canvis que hem fet en nostre cataleg de filtres, sensors i combinacions vàries, simplement des de FILTER MANAGER seleccionarem Export CSV filter definitions i li donarem a guardar en el mateix lloc on estava amb el circulito blau o F6

I colorín colorado este tuto se ha acabado, espere que us haja segut de profit, fins a la pròxima!!!
Cels foscos!!