En aquest article us volem resumir el taller que vam fer el passat 11 de novembre sobre com controlar un telescopi robòtic que hi ha, físicament, a la illa de la Palma, concretament en l’observatori del Roque de los Muchachos.
Al taller vam assistir alguns membres de la Societat Astronòmica de Castelló i, de manera en línia per videoconferència, Jordi González Edo va dirigir el taller teòric-pràctic per tal d’ensenyar-nos com fer ús de la plataforma informàtica per controlar un telescopi robòtic de primera divisió.
Amb una finalitat educativa, el projecte THE SCHOOLS’ OBSERVATORY permet l’accès a educadors i a societats astronòmiques que poden fer servir telescopis robòtics a diferents observatoris astronòmics professionals arreu del món. Gràcies al projecte PETeR, un projecte educatiu de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), podem fer ús del 5% del temps de treball que fa aquest telescopi propietat de la Universitat John Moores de Liverpool (Regne Unit), suficient per a fer captures diverses a multitud d’objectes astronòmics, de manera gratuïta i en línia.
La Societat Astronòmica de Castelló tenim autorització per a fer servir la plataforma i els membres de la SAC podem accedir amb un usuari propi i gaudir de sessions com mai havíem imaginat, perquè podem fer servir el telescopi Liverpool situat en el Observatori del Roque de los Muchachos, en la illa de la Palma.
Ara us donarem una miqueta d’enveja 🙂 aquesta és la instal·lació per al telescopi robòtic Liverpool del Roque de los Muchachos, una instal·lació situada sota el mar de núvols de la illa que garanteix cels nets durant la major part de l’any:
I aquesta espectacular foto és del telescopi Liverpool una vegada s’obre la coberta completament:
I és que el Liverpool és un telescopi Ritchey-Chrétien Cassegrain F/10 amb un espill principal de 2 metres de diàmetre. Ací teniu una imatge d’arxiu (((https://telescope.livjm.ac.uk/Gallery/OfLT/index.php?sld=050920-P1_Out_018-1&inum=5/58))) de l’espill:
Té un espill secundari de 0.62 metres de diàmetre, amb autoguiat i molts detalls que podreu trobar en la web oficial del telescopi Liverpool on teniu els detalls del telescopi, informació sobre la temperatura i la localització, imatges del telescopi, imatges AllSky en temps real i més.
En el taller vam accedir a la plataforma web de THE SCHOOLS’ OBSERVATORY amb les nostres credencials com a membres de la SAC i vam poder fer ús del telescopi Liverpool. La plataforma mostra molts enllaços i funcions que podeu veure a la següent captura de pantalla:
Ací podem demanar-li al telescopi capturar l’objecte que vullguem, des de planetaria a espai profund.
Si després anem a «My observations» (jo tinc la web en anglès, la pots configurar en altres llengües) veurem com van apareixen totes les peticions que li anem dient i es van arxivant fins a un número de 100 objectes, encara que si demanem més simplement esborrarà els primers i seguirà capturant. Tenim telescopi per a anys 🙂 Jo, com a primera prova, vaig dir-li Saturn i la Lluna, per curiositat, i fa una foto, no un vídeo i apilat dels millors frames, però tot i així és meravellós.
DEMANANT PETICIONS D’OBSERVACIÓ AL TELESCOPI LIVERPOOL
Doncs bé, per a començar anirem a «Go observing» (la segona opció del menú principal) i arribem a una pàgina on podem triar Galàxies, Lluna, Planetes, Estreles i Nebuloses, i Opcions Avançades.
Ací, en l’apartat d’Opcions Avançades, és on vam anar provant durant el taller perquè podem seleccionar detalls i objectes del llistat global d’objectes que apareixen llistats. Hi ha des de nebuloses, galàxies espirals, nebuloses planetàries, clústers oberts i molt més.
També pots especificar el número de segons que vols fer la captura de lights i els filtres.
El primer pas, a l’hora de seleccionar un objecte, és seleccionar el temps que vols/pots esperar a que es capture des del telescopi robòtic, de manera que el fiquen a la cúa de peticions obertes i, segons la teua «urgència» li donaran més o menys prioritat (supose jo).
De moment, per a conèixer les possibilitats i funcionament d’aquest telescopi, he demanat un planeta, una regió de la lluna i tres objectes del catàleg NGC, concretament la galàxia NGC2776, la nebulosa NGC1931 i el cúmul NGC2169 o Caldwell 25. I dies després (el planeta i la lluna van ser hores) ja van aparixent les imatges capturades en el teu apartat privat dins de «My observations». Val la pena experimentar-ho.
PRIMERES PROVES
Una vegada ja tens les teues imatges capturades, en format .FITS, les obriràs en una aplicació anomenada AstroLab on es pot fer zoom, provar diverses paletes de fals color, obtindre tota la informació de metadades de la captura de la imatge i més coses per a previsualtizar-les en línia sense necessitat, encara, de descarregar-les.
Ací la primera petició que li vaig fer al Liverpool telescope, el planeta Saturn, una única captura:
També ací una regió concreta que vaig triar de la Lluna, una única captura:
I bé, en la captura que vaig fer al cúmul cúmul NGC2169 o Caldwell 25, vaig seleccionar una captura de 90 segons amb filtre V. I des del llistat d’objectes que es llisten al meu perfil d’usuari, descarregar el fitxer amb format .FITS i el vaig obrir amb PixInsight, i pinta molt bé per a ser un únic light:
Sense dubte, ha segut un taller molt interessant, un luxe aprendre aquestes coses de la mà del mestre Jordi González Edo i espere que organitzem més tallers com aquest pròximament a la Societat Astronòmica de Castelló.