Capturant M45, les plèiades, un dels objectes més interessants a l’hivern

Publicat originalment per Joan Català el Wed, 14/02/2024 – 08:08

En aquest article t’explique com he capturat M45 durant la nit del 12 de febrer amb una la càmera ASI533MC refrigerada i el tub William Optics Z73.

Com sempre, primer de tot cal nivellar la montura, montar-ho tot, connectar els ports USB al hub USB i al portàtil, comprovar que els cables no s’enganxen amb alguna part de la montura o del tub, nivellem el pes del telescopi, alineem a l’estrela polar i fiquem el comandament Synscan en mode de control des del PC.

A continuació iniciem Astro Photography Tool i refrigerem la càmera mentres anem fent alguna captura i el plate solve fins situar-nos en l’objecte, hui en M45.

CAPTURANT LLUMS
Per a capturar, vaig configurar 60 tomes de 180 segons cadascuna amb un Gain de 250 i Bin2x. A la previsualització de l’Astro Photography Tool ja podia veure les estreles principals d’M45 i el plate solving va funcionar de meravella molt ràpidament:

L’autoguiat el faig amb la càmera ASI120mm i PHD2 Guiding multiestrela que, molt fàcilment, calibra i autoguia la montura del telescopi sense dificultats:

Una vegada he acabat de fer les tomes (els Lights), vaig a PixInsight i amb Blink previsualitzaré totes les imatges i aniré descartant aquelles on aparega un avió, un asteroid, un núvol o que les estreles estiguen mogudes.

APILACIÓ I CALIBRAT
Al final hem queden 2 hores i 39 minuts se Lights. Obriré Deep Sky Stacker i les apilaré amb les imatges del calibrat: 40 tomes Dark i 50 tomes Offset Bias. (Aquesta vegada vaig oblidar fer els Flats). I iniciem l’apilat:

PROCESSAT
Desarem la imatge apilada i ja podem obrir la imatge amb PixInsight. En la pàgina del meu blog http://joancatala.net/node/1576 ja vaig redactar un xicotet article del fluxe de procés que faig servir per a processat d’imatges astronòmiques amb càmeres a color, aleshores el primer que farem serà un ScreenTransferFunction, un Automatic Background Extractor, tallarem els cantons de la imatge amb Dynamic Crop, i poc més:

Queda molt xula, M45 és un objecte que és molt bonic per a l’observació visual, tant amb telescopi com amb simples prismàtics, però a l’hora de capturar-lo amb fotos mostra les nebulositats de color blau i són molt atractives.

Ara, per a conèixer més dades com el nom de les estreles, nebuloses o galàxies pròximes, etc, podem anar a les ferramentes de PixInsight Plate Solving + Image Annotation Script per tal de que puga descriure moltes dades científiques sobre la nostra imatge:

I el resultat del Image Annotation Script és el següent:

I bé, el resultat ho tens a continuació en la imatge 1 i la imatge amb les dades que agafa Image Annotation Script, espere que t’agraden:

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat 🙂

La cultura i la lliure circulació de les idees és l’arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.