Observació Solar amb la Societat Astronòmica de Castelló a l’IEAB d’Amposta

El passat 17 de novembre de 2023, l’Institut Escola Agustí Barberà d’Amposta es va il·luminar amb l’esclat de la IV Setmana de la Ciència i la Tecnologia. Enmig d’aquesta celebració del coneixement, la Societat Astronòmica de Castelló (SAC) va oferir als alumnes una oportunitat única d’observar el Sol amb telescopis.

L’activitat va estar dividida en dues parts que van proporcionar una immersió completa en el món del Sol. Amb la seva dedicació i coneixement, els socis de la SAC, Ferran Bosch i Santi Arrufat, van conduir els alumnes a través d’una experiència d’observació directa amb dos telescopis especialment equipats.

Iniciant amb el Telescopi C8, dotat d’un filtre de milar, els estudiants van tenir l’oportunitat de contemplar les taques solars amb detall. La visió es va aprofundir amb el Telescopi Solar Lunt, equipat amb filtres H-alfa, oferint una perspectiva única de les protuberàncies que es formen a la corona solar. Els més petits, amb ulleres especials per a la visió directa del Sol, es van emocionar veient el nostre astre.

L’altra part de l’activitat va ser encapçalada per la sòcia de la SAC, Sara Sansaloni. Amb una presentació que va preparar especialment per a l’ocasió, Sara va guiar els alumnes a través d’una fascinant xerrada plena de curiositats sobre el Sol. Cada curs va tenir l’oportunitat de submergir-se en un viatge d’aprenentatge, descobrint un món nou al voltant de la nostra estrella particular.

Amb una passió contagiosa, Sara va revelar els secrets de l’astre que ens proporciona la llum i la vida. Els alumnes es van quedar bocabadats amb les explicacions que van il·luminar aspectes fins ara desconeguts del nostre estimat Sol.

El matí va passar volant, deixant els alumnes amb el desig de repetir aquesta experiència única. Gràcies a la Societat Astronòmica de Castelló, aquesta jornada va deixar una empremta indeleble en la curiositat dels estudiants, que, sens dubte, recordaran els misteris i la grandesa del Sol que van descobrir amb la SAC.