Capturant la nebulosa de la flama i la nebulosa del cap de cavall en la constel·lació d’Orió

Publicat originalment per Joan Català el Thu, 15/02/2024 – 11:23

En aquest article t’explique com he capturat NGC2024, la nebulosa de la flama, i Barnard 33, la nebulosa del cavall, amb una la càmera ASI533MC refrigerada i el tub William Optics Z73.

Com sempre, primer de tot cal nivellar la montura, montar-ho tot (tub, buscador i càmera guia, càmera astrofotogràfica, cables, etcètera), connectar els ports USB al hub USB i al portàtil, comprovar que els cables no s’enganxen amb alguna part de la montura o del tub, nivellem el pes del telescopi, alineem a l’estrela polar i fiquem el comandament Synscan en mode de control des del PC.

A continuació iniciem Astro Photography Tool i refrigerem la càmera mentres anem fent alguna captura i el plate solve fins situar-nos en l’objecte, que en aquest cas he enfocat a NGC2024, la nebulosa de la flama, i al previsualitzar la imatge he centrat (ajudant-me de PointCraft en Astro Photography Tool) la nebulosa de la flama i la nebulosa del cap de cavall com jo volia.

CAPTURANT LLUMS
Per a capturar, vaig configurar 80 tomes de 180 segons cadascuna amb un Gain de 280 (vaig voler provar ara amb 280!!!) i Bin2x. A la previsualització de l’Astro Photography Tool ja podia veure Alnitak i les nebuloses, i el plate solving va funcionar de meravella molt ràpidament:

L’autoguiat el faig amb la càmera ASI120mm i PHD2 Guiding multiestrela que, molt fàcilment, calibra i autoguia la montura del telescopi sense dificultats.

Una vegada he acabat de fer les tomes (els Lights), vaig a PixInsight i amb Blink previsualitzaré totes les imatges i aniré descartant aquelles on aparega un avió, un asteroid, un núvol o que les estreles estiguen mogudes.

APILACIÓ I CALIBRAT
Al final hem queden 2 hores i 39 minuts se Lights. Obriré Deep Sky Stacker i les apilaré amb les imatges del calibrat: 40 tomes Dark i 50 tomes Offset Bias. I iniciem l’apilat:

El resultat de la imatge apilada a Deep Sky Stacker és aquest:

PROCESSAT
Desarem la imatge apilada i ja podem obrir la imatge amb PixInsight. En la pàgina del meu blog http://joancatala.net/node/1576 ja vaig redactar un xicotet article del fluxe de procés que faig servir per a processat d’imatges astronòmiques amb càmeres a color, aleshores el primer que farem serà un ScreenTransferFunction, un Automatic Background Extraction o Dynamic Background Extraction, tallarem els cantons de la imatge amb Dynamic Crop, i poc més:

Queda molt xula, sobre tot les dues nebuloses centrades (gràcies a Plate Solving per facilitar-me tant la vida) i ja en la previsualització podia observar el contorn tant de la nebulosa de la flama com del cap de cavall. I l’estrela Alnitak és també molt protagonista de la imatge, la veritat.

Ara, per a conèixer més dades com el nom de les estreles, nebuloses o galàxies pròximes, etc, podem anar a les ferramentes de PixInsight Plate Solving + AnnotateImage per tal de que puga descriure moltes dades científiques sobre la nostra imatge:

I bé, el resultat ho tens a continuació en la imatge processada amb PixInsight:

I ací la imatge junt amb totes les dades que renderitza AnnotateImage:

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat 🙂

La cultura i la lliure circulació de les idees és l’arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.